El cercle del càncer

Ayuda a la investigación contra los tumores cancerosos infantiles

El cercle del càncer

8 abril, 2019 Notícia bloc 0

L’altre dia vaig conèixer l’IRB de Barcelona (Institut for Research in Biomedicine). És el segon laboratori que he pogut visitar després del VHIR (Vall Hebron Institut de Recerca) de la mà de prestigiosos investigadors del nostre país, i per a mi ha sigut una experiència molt enriquidora conèixer més a fons com funcionen tot plegats. Aquestes visites no han sigut unes simples portes obertes ja que he estat afortunat i hem pogut parlar de tu a tu amb aquests professionals que tenen més paciència que els malalts crònics, al mateix temps que s’interessen per conèixer i escoltar als malalts “crònics”.

La realitat és bastant distant del que es publica als mitjans. Existeix un cercle on participen els laboratoris, empreses farmacèutiques, hospitals, governs i mitjans de premsa o comunicació. Ostres! No, perdoneu, que al final de tota aquesta cadena o cercle estan els malalts també. Doncs, vist des de fora, sembla que un laboratori i un hospital siguin germans de sang i vagin junts a tota hora, però no és així. Existeix una distància important en les dues direccions encara que sembla que actualment aquesta distància l’estan escurçant. Així és, aquesta distància s’està escurçant i no precisament gràcies als governs, ja que aquests li donen prioritat a altres coses tant aquí com a l’estranger, però aquí encara més pel que m’expliquen.

Aquest cercle belluga molts diners i en necessita encara més del que factura. Cada vegada més la tendència és aconseguir els diners mitjançant donacions de particulars o empreses privades. Particulars que moltes vegades, com jo, estan esquitxats per la malaltia i sensibilitzen el seu entorn per mirar de millorar la vida amb una malaltia que, per molt que diguin les estadístiques que es cura més gent avui que ahir, mai fan l’estadística percentualment amb el nombre de malalts. Cada vegada hi ha més gent que parla obertament del càncer públicament. Però els mitjans què publiquen? Només publiquen les defuncions dels famosos i informació moltes vegades alterada de les troballes als laboratoris. I amb això l’únic que fan és generar falses il·lusions als malalts i familiars.

Als laboratoris treballen amb mosques, granotes i ratolins. A les farmacèutiques amb drogues, fàrmacs i diners. Als hospitals amb pocs mitjans i molts malalts. Els governs tenen com a primera prioritat assegurar-se el seu futur polític, i pel que sembla, la sanitat està quasi al final de la llista. I per últim estan els mitjans de comunicació. Aquests no sé perquè no expliquen la realitat del càncer ni dels malalts. Potser algun dia si em conviden ho puc descobrir, però crec que podrien ajudar molt més si donessin a conèixer la realitat actual a la població.

El camí de la medicina actualment va cap a tractaments personalitzats amb estudis moleculars del pacient. Això sí que aconseguirà elevar el nombre de malalts que es curin percentualment parlant i sobretot amb menys seqüeles dels tractaments, ja que aquests no afectaran tant a les cèl·lules sanes com passa avui.

Només a Barcelona tenim un potencial d’investigadors enorme, molts d’ells amb gran experiència i formació a l’estranger, on van un pas pel davant nostre. Aquest sector del cercle és el primer sector i mai han fet una vaga per demanar més diners, potser perquè no tenen un dia D com els aeroports. O més ben dit, perquè coneixen bé les malalties i el mal social que generen. Però el que sí demanen els INVESTIGADORS d’aquest primer sector són més eines, ja que tot és qüestió de números: si altres parts del cercle ajudessin més econòmica i socialment el cercle es convertiria en una roda que no pararia de voltar. Senyors: el càncer ja no és un tabú. Els malalts ja no ens amaguem de tenir càncer. Però hi ha parts d’aquest cercle als quals sembla que els interessa que el càncer continuï sent un tabú per els seus interessos.

XVR